Title

Hafsa Ahmed

Streaming Media

Document Type

Student Work

Publication Date

6-26-2020

Keywords

architectural technology, schematic design, renovation, plan drawing, fire station 204, studio 6

Design Concept

The overall design concept involves creating a unique layout that adapts to the modern style of a fire station. My plan was to enlarge the Apparatus Bay and the Kitchen, so that there is more space within the station for safety measures . I also added a wellness area for fire fighters to have a place to relax & also added a multipurpose room, where the fire fighters can go and distress after a long hard day at work. This will help create a better mental state and help get rid of the stress. Since the kitchen is considered to be the heart of the fire station, I wanted it to be one of the most visually appealing spaces within the station, which is why I added new commercial grade appliances. I also increased the size of the exterior Patio area to give it a better functional space for the fire fighters. With this I was able to achieve my goal of accessible spaces within the station that work well with the overall flow. As for the exterior my design strategy was to create a modern style design, which consists a lot of curtain walls because natural light is very soothing. I believe the fire fighters would want to come to a home like space, which not only helps relax them but also helps make them enjoy coming to work.

Faculty

Faculty of Applied Science & Technology (FAST)

Terms of Use

Terms of Use for Works posted in SOURCE.

Creative Commons License

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Original Publication Citation

Ahmed, H. (2020, June, 27). Brampton fire station 204. Studio 6 summer 2020. https://perma.cc/LT5E-LWKS

Share

COinS