Title

Devon Klingenberg

Streaming Media

Document Type

Student Work

Publication Date

6-27-2020

Keywords

architectural technology, schematic design, renovation, plan drawing, adaptive reuse, building science, studio 6

Design Concept

Living away from home should feel inviting, healthy, and enjoyable. This is the main driving force for the Fire Station 204 renovation; Creating a comfortable home that promotes both mental and physical health while having a modern design that is functional and aesthetically pleasing. Due to toxin contamination at fires, firefighters will absorb carcinogenic toxins on both their equipment, vehicles and skin. This can lead to many negative long-term health complications that can be life threatening. How decontamination can better occur to improve physical health at the fire station was one major design consideration. By providing a new decontaminating process, putting more space between living quarters and the main contaminated areas to act as a buffer zone, creating new contaminated storage areas and improving living spaces were some of the ways this issue is addressed.

Living in a safe home is one way to improve mental health, so is improving the current living conditions. Creating a new living space that features a larger living room and kitchen was one design improvement. Focussing on physical health was also a design consideration. By adding a large fitness area with both indoor and outdoor spaces, renovating and revitalizing change-rooms that now feel more inviting were some of the solutions. Adding more space for privacy was another improvement which includes larger dorm areas that feature a semi-enclosed area for personal space. This will allow for a better nights sleep after a stressful day and a place for each firefighter to call their own.

Keeping building energy that was used to create the original fire station was another design consideration. A large majority of the existing structure and foot print have been retained while the new modern design aesthetic was used. The new fire station will look and feel clean, modern and revamped, representing the new clean lifestyle changes the building will bring to the firefighters who use the space. The new station has focused on revitalizing the cultural identity that traditional fire stations would have, with subtle design aesthetics to act as a reference to the designs that came before.

Faculty

Faculty of Applied Science & Technology (FAST)

Terms of Use

Terms of Use for Works posted in SOURCE.

Creative Commons License

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 4.0 License.

Original Publication Citation

Klingenberg, D. (2020, June, 27). Brampton fire station 204. Studio 6 summer 2020. https://perma.cc/4T4G-HJHU

Share

COinS